Sellingerbeetse in de mediaDagblad van het Noorden 12 november 2005

Het kerkje van Sellingerbeetse staat als een huis

Door Macel Looden

SELLINGERBEETSE - De sloophamer dreigde enkele jaren geleden het kerkje Opwaarts in het dorpje Sellingerbeetse te vellen. Dat ging de bevolking te ver. De dorpelingen kwamen in het geweer, zetten een stichting op en redden hun Godshuis. Het staat er nu nog altijd en bloeit. Niet als kerk, maar als pittoresk cultureel centrum.

Ooit werden de diensten er wel goed bezocht. De secularisatie deed echter ook in Sellingerbeetse haar werk. Er volgde een samenwerking met de Hervormde Gemeente in het grote buurdorp Sellingen en die besloot, toen steeds minder mensen naar de dominee kwamen luisteren, tot sloop over te gaan.

Zo ver kwam het dus. De Stichting tot Behoud van het Kerkje Sellingerbeetse haalde de kerkgemeente over het gebouw te verpachten. Leden van de stichting knapten het kerkje op en nu staat het er weer piekfijn bij. Beeldende kunstenaars uit de omgeving exposeren er nu, koren en artiesten zingen er en de buurtvereniging vergadert er. De afgelopen zomer was er ook nog een dienst, maar zo'n godsdienstoefening is geen gebruik.

Engel Rotgers, een van de bestuurders van de stichting is blij met het behoud van het kerkje, "Het is gebouwd in de jaren twintig, in de stijl van de Amsterdamse School en hoort bij Sellingerbeetse. Het zou doodzonde zijn geweest als het was verdwenen."

En zo denken tientallen mensen in het dorp, maar ook uit andere delen van het land er over. Zij zijn namelijk donateur van de stichting.

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET