Sellingerbeetse in de mediaDagblad van het Noorden 15 november 2005

'Met zestig per uur veel te lang onderweg'

Vlagtwedde houdt vast aan huidige maximium snelheid

Door Marcel Looden

SELLINGEN - Op de doorgaande wegen in de gemeente Vlagtwedde mag ook in de toekomst 80 kilometer per uur worden gereden. Een maximumsnelheid van 60 kilometer is absoluut ongewenst.

Net zo ongewenst is het massaal verwijderen van lantaarnpalen in de buitengebieden. De verlichting daar wordt in stand gehouden. Dat staat in het belijnings, snelheids- en ver1ichtingsplan dat de afgelopen maanden door de coalitiepartijen PvdA, VVD en Gemeentebelangen is gemaakt en gisteren werd gepresenteerd. De aanleiding om aan deze klus te beginnen was een rapport van het onafhankeliike bureau BVA.

In dat rapport werd voorgesteld automobilisten op vrijwel alle doorgaande wegen niet harder dan 60 kilometer te laten rijden. Tevens was er sprake van het verwijderen van zo'n 800 lantaarnpalen in de gebieden buiten de kernen. De plannen van BVA werden afgeschoten door de gemeenterand en de coalitiepartijen besloten daarop zelf een rapport op te stellen. Dat ligt er nu.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Bruni Batterman blijven op de Schaalberger-, de Jipsingboertanger- en Voorbeetseweg en andere soortgelijke straten de 80-kilometerborden blijven staan, "Want zestig, dat is geen doen, dan ben je in onze uitgestrekte gemeente veel te lang onderweg."

In de dorpen verandert wel het een en ander, als het aan de coalitiepartijen ligt. In iedere woonwijk wordt 30 kilometer de maximale snelheid. "De wijken worden als zodanig ingericht", zegt Batterman. "Maar zonder heuveltjes of andere verhogingen, daar doen we niet aan."

Veel van de doorgaande wegen worden van een middenbelijning voorzien. Nu is dat vaak niet het geval. Batterman noemt de Wollinghuizerweg als voorbeeld. "Daar staan nu geen strepen midden op de weg en dat is onveilig. Daar komt verandering in als het aan ons ligt."

Het weghalen van vele lantaarnpalen in de buitengebieden wordt door de coalitie ook als zeer onveilig beschouwd. "We houden de verlichting in stand en als lantaarnpalen zijn afgeschreven worden ze vervangen." In kleine dorpen als Veele en Sellingerbeetse worden in dat geval trouwens fraai versierde verlichtingspalen geplaatst, zoals die al het centrum van Sellingen sieren.

INSPRAAK

Het rapport van de coalitiepartijen kan binnenkort in de bibliotheken in Vlagtwedde en Ter Apel en in het gemeentehuis in Sellingen door de burgers worden bekeken. Die kunnen klachten en wensen noteren. Daarop bespreekt de politiek het rapport. Batterman hoopt dat het in het eerste kwartaal van 2006 definitief door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET