Sellingerbeetse in de mediaDagblad van het noorden 16 november 2007

Terreinauto's geweerd bij zanddepot

Omwonenden Sellingerbeetse als de dood voor lawaaioverlast tijdens behendigheidsritten

Door Marcel Looden

SELLINGERBEETSE - Vlagtwedde verbiedt het houden van behendigheidsritten door 4-wiel aangedreven auto's op het zanddepot in Sellingerbeetse. Burgemeester Jan Broertjes zegt dat zulke evenementen niet passen in het bestemmingsplan. Ook wil hij de omwonenden in de weekeinden niet opzadelen met extra lawaai.

Vlagtwedde reageert daarmee op een aanvraag van de vereniging 4 X 4 Het Noorden. Deze organiseert recreatieve behendigheidsritten voor 4-wiel aangedreven auto's die fabrieksmatig geschikt zijn gemaakt voor terreinrijden. De vereniging ziet het depot als prima plek voor ritten en heeft overeenstemming bereikt met het zandwinningbedrijf, de eigenaar van het depot. "Maar die heeft wel gezegd dat ook de gemeente toestemming moet geven", vertelt woordvoerder Ferry Toersen van de 250 leden tellende vereniging. "En daarom hebben we daar een vergunning aangevraagd."

Omwonenden reageerden geschrokken op die aanvraag en zeiden in de weekeinden niet ook met autolawaai geconfronteerd te willen worden. Op werkdagen is er al veel lawaai van aan- en afrijdende vrachtauto's met zand.

Broertjes maakte gisteren bekend rekening te willen houden met die bezwaren, maar wijst vooral op het bestemmingsplan. "Daarin past niet het houden van zulke ritten en daarom weiger ik deze vergunning te verlenen. Het depot is bedoeld om zand te winnen en niet om met auto's op te rijden."

Toersen reageert teleurgesteld op dit besluit, maar zegt de bezwaren van omwonenden wel te begrijpen. "Ik heb ook met hen gesproken nadat ze hun bezwaren kenbaar hadden gemaakt en hen verteld wat wij doen. Natuurlijk maken auto's geluid en er wordt ook wel eens extra gas gegeven, maar het zijn behendigheidsritten, niet wedstrijden in het zo snel mogelijk rijden."

De woordvoerder wil nu eerst met de bestuursleden van de vereniging overleggen. Dan wordt bekeken of toch nog een poging wordt gedaan om in Sellingerbeetse ritten te organiseren. De vereniging kan namelijk nog in beroep gaan tegen het besluit van Broertjes.

Zondag evenement in Nieuwe Pekela

De vereniging 4 X 4 Het Noorden organiseert op verschillende plekken behendigheidsritten en heeft daarover afspraken gemaakt met diverse gemeenten en andere organisaties. "Illegaal rijden doen we nooit, we houden ons aan de regels", zegt Toersen. Zo wordt zondag een evenement georganiseerd op het zanddepot op industrieterrein Holland Marsh in Nieuwe Pekela.

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET