Sellingerbeetse in de mediaDagblad van het Noorden, 25 juni 2002

Harm Rotgers: Boer zijn het is een aangeboren afwijking
Harm en Engel Rotgers

Als het aan Harm ligt neemt hij het bedrijf van zijn vader Engel over. Foto DvhN Anne Marie Kamp

Door Marcel Looden

SELLINGERBEETSE - Geen opvolgers, te weinig inkomsten, te veel regeltjes. De ene na de andere boer stopt ermee, het ene na het andere bedrijf sluit. Maar er zijn uitzonderingen. Op de zandgrond van Sellingerbeetse woont Harm Rotgers en hij wil vooral boer zijn.
Financiële onzekerheid of niet hij gaat zijn vader Engel opvolgen. In de Week van het Platteland aandacht voor een boerenfamilie die vasthoudt aan het vee en het land.

De 29-jarige Harm woont nog bij zijn ouders in de familieboerderij. Zijn grootvader kocht het pand ruim zestig jaar geleden. "Hij had akkerbouwgrond, kippen, koeien en schapen", vertelt vader Engel, "Ik was de jongste zoon maar heb de boerderij toch overgenomen van mijn vader toen die vijfenzestig was. Samen met mijn broer Feibe".

Feibe moest afhaken vanwege gezondheidsproblemen en zo bleef de nu 61-jarige Engel alleen over. Hij beleefde nog de goede dagen van de landbouw, maar zag ook langzaam de inkomsten achteruit gaan. "Kijk eens naar de vleesprijzen. Vroeger kreeg je 3500 gulden voor een slachtstier nu nog niet de helft van dat bedrag".

Fokschapen

Hij heeft nu tweehonderd fokschapen veertig melkkoeien en zeventig hectare. Die dieren en die grond leveren hem en zijn gezin een redelijke boterham op. Een vetpot is het niet maar ze kunnen er goed van leven. Hij moet voor die boterham wel veel uren maken. "Om zes uur ben ik altijd wakker. De koeien melken. Ja ook op zondag. Je bent vaak tot zes uur bezig, maar ook langer als het nodig is".

Werkritme

Hij deelt dat werkritme met zijn zoon Harm. Die verricht al vele jaren zijn boerenarbeid, bijna al zijn hele leven. "Het zat er bij Harm al heel vroeg in. Ik zag al heel snel dat hij hield van dit vak. En natuurlijk was ik daar blij mee het is mooi dat er een opvolger is".

De woorden van de vader zijn heel waar, zo verneem je als je met Harm praat. "Je bent boer of niet het is een soort aangeboren afwijking", zo schertst hij. "Ik wist heel jong al dat ik dit wilde. Natuurlijk moet je afwachten hoe het financieel gaat maar we proberen het. Mijn vriendin komt ook uit het boerenbedrijf zij staat volledig achter me".

Plezier

Stoppen zou niet zo moeilijk zijn benadrukt vader Engel. "We zouden hier een goede prijs voor kunnen krijgen. En je moet maar afwachten of het bedrijf in de toekomst nog zal renderen. Maar Harm wil met plezier werken en dan maar wat minder. Ik blijf voorlopig ook nog werken, maar op termijn neemt hij het over. We zijn gehecht aan deze plek en dit bedrijf, dat geldt gelukkig ook voor Harm. In de directe omgeving zijn heel veel bedrijven al verdwenen, wij kunnen gelukkig verder".

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET