Sellingerbeetse in de mediaDagblad van het Noorden 30 april 2008

Aike Klompmaker

Aike Klompmaker oog in oog met een van de soldaten van zijn oorlogscollectie in het kerkje van Sellingerbeetse. Foto: Harry Tielman

Alsof je de tijd van de Duitse bezetting binnenstapt

SELLINGERBEETSE - Uniformen, helmen, pamfletten, documenten en nog veel meer. Als je deze dagen over de drempel van het kerkje in Sellingerbeetse stapt, stap je de duistere jaren van de bezetting binnen. De collectie van Jaap Spanninga wordt er tentoongesteld.

Spanninga, 80-plusser uit Ter Apel, maakte de oorlog mee en die tijd liet hem nooit meer los. Hij verzamelde materiaal, spullen uit het geallieerde kamp, maar ook Duitse kamp. Zo bouwde hij een collectie op die hij graag een plek in de overgebleven barak van het kamp De Beetse, nabij Sellingerbeetse, wil geven. De historie van dat kamp, waar joden, maar ook NSB'ers gevangen zaten, is zijn specialiteit.

Die wens van Spanninga wordt, voorlopig althans, niet vervuld. Met de eigenaar van de barak is geen overeenstemming bereikt. "Heel jammer, de verzameling verdient een mooie plek", zegt Aike Klompmaker, een Sellinger die met enkele dorpsgenoten de Werkgroep Kamp De Beetse vormt. Die werkgroep wil de barak behouden zien maar steunt ook Spanninga bij diens pogingen zijn collectie onder te brengen. Als steun in zijn rug hebben ze de expositie in het kerkje opgezet. "We hebben hem ook een houten maquette van Kamp De Beetse gegeven, die hij kan gebruiken bij lezingen", zegt Klompmaker.

De maquette en de collectie kunnen vandaag, morgen, het komend weekeinde, de zaterdag erna en met Pinksteren worden bekeken, in de middaguren.

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET