Sellingerbeetse in de mediaNieuwsblad van het Noorden, 28 juli 2001

Sellingerbeetse ontdekt door dagrecreanten en crossers

Van onze medewerker ROEL TOERING

SELLINGEN - Het meer ligt er hemelsblauw bij. Steeds meer dagjesmensen, zelfs uit Duitsland bezoeken de gratis toegankelijke zandafgraving in de Sellingerbeetse om te kunnen genieten van het heldere water, de natuur en het brede strand. Ondanks metershoge waarschuwingsborden dat de toegang verboden is wegens het gevaar van drijfzand.

"Dat drijfzand is er niet meer", legt bewoner Willie Ophof van de Sellingerbeetse uit, "De hoge zandbulten die hier eerder lagen zijn teruggespoten in het meer waardoor er een mooi strand is ontstaan en het water langs het strand een stuk ondieper is geworden. Het gegevaar is langs het strand niet meer aanwezig. Alleen verderop zal het meer zo'n 15 meter diep zijn".

Het 'blauwe meer' is ontstaan door het afgraven van zand waardoor grondwater vrij kwam. Het meer is enkele hectaren groot en wordt nog groter, omdat ook een groot gebied aan de andere kant van de aangrenzende camping De Papaver wordt afgegraven. "Ik heb al mijn land achter mijn boerderij aan het afgravingsbedrijf verkocht. Daar ontstaat ook een meer waardoor het hier nog mooier wordt".

Toch kijkt Ophof een beetje zorgelijk naar het helderblauwe water "Je kunt er zo komen zonder dat het afgesloten kan worden. We zouden hier in de Sellingerbeetse graag zien dat de gemeente het gebied de bestemming dagrecreatie zou geven, dan is er een groot probleem uit de lucht".

Het blijkt namelijk dat niet alleen een groeiende groep zwemmers en zonaanbidders het schone strand bezoekt. Ook jongelui op crossmotoren hebben het 'eldorado' ontdekt. Met hoge snelheden en veel lawaai scheuren ze over het strand en rond De Papaver.

Ophof zou graag willen dat dat onmogelijk wordt gemaakt "Nu komen ze bijna elk weekeind crossen over het strand en door de bossen van Staatsbosbeheer. Daar is dit gebied niet voor. Als het een dagrecreatieterrein wordt zou het afgelopen zijn".

Hij wil niet dat de politie op de jeugd wordt afgestuurd "Die jongelui moeten ook een plekje hebben, dat snap ik best. Maar dat kan ook wel op een echte crossbaan zoals in Vledderveen of in Emmen. Dan zijn wij hier van de overlast en het lawaai af".

Ophof zegt dat de gemeente Vlagtwedde al vaak is gevraagd om het gebied af te sluiten "Maar ja dat kost geld. Ik denk dat we hier met een stel bewoners die hekwerken wel even kunnen maken".

De bewoners willen ook graag dat er vaart achter wordt gezet "We zijn nu nog aangesloten bij Plaatselijk Belang Sellingen, maar dat bestuur doet er nauwelijks iets aan. Daarom willen we ons afscheiden en een eigen belangengroep oprichten. We hebben al dik honderd handtekeningen verzameld. Dan gaan we er zelf voor vechten. Dit gebied is een paradijs in Oost-Groningen en dat moeten we ook zo houden."

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET