Sellingerbeetse in de mediaNieuwsblad van het Noorden, 30 januari 1985

'Wij moeten voorgoed worden verlost van de stank'

Verhitte discussie zuiveringsinstallatie AVEBE

Protesten tijdens de hoorzitting in Sellingen

Protesten tijdens de hoorzitting in Sellingen tegen de zuiveringsinstallatie voor Avebe (Foto Hans Banus)

Van onze verslaggever Harry Gerritsma

SELLINGEN - Vlagtwedde moet niets hebben van de bouw van een grote zuiveringsinstallatie voor Avebe in de omgeving van Sellingerbeetse. Dat bleek gisteravond overduidelijk tijdens een hoorzitting van het provinciaal bestuur in het bomvolle gemeentehuis in Sellingen. De emoties onder de enkele honderden bezoekers liepen soms hoog op.

De wethouders G. Landlust en H. Gröniger gaven 's middags al van hun ongenoegen blijk door Avebe 'vaagheid aan antwoorden op vragen' en een 'te optimistische kijk' te verwijten. Dat gebeurde tijdens een 'informele' bijeenkomst met raadsleden in de Avebe-vestiging in Ter Apelkanaal waarvoor de zuiveringsinstallatie van in totaal 70 miljoen gulden bedoeld is.

De overgrote meerderheid van de ruim 200 bezoekers in het gemeentehuis is tegen, omdat totale uitvoering van het driefasen plan nog geheel onzeker is. Alleen de financiering van de eerste fase van 24 miljoen gulden, het stankvrij maken kanalen is zeker. Wanneer de geur in de omgeving van de fabriek en de 400 hectare vloeivelden wordt opgelost is moeilijk te zeggen. Dat wordt fase twee en drie aldus Avebe.

Omwonende R. Dost, "Wij moeten voorgoed verlost worden van lawaai en stank. Daar strijd ik voor". De heer H. Kuiper, "We hebben liever niets dan dit. Dit is geen oplossing voor het stankprobleem".

Aan het eind van de bijeenkomst voelen enkele bezoekers zich 'gepakt', als blijkt dat er geen andere mogelijkheden zijn om Avebe-Ter Apelkanaal 'schoon' te krijgen. Daarover is in de staten al uitvoerig gepraat aldus dus een woordvoerder van de provincie. Wethouder G. Landlust, "Het is dus slikken of stikken. Op deze manier hou je geen hoorzitting. Wij worden voor het blok gezet". De heer H. Kuiper, "Ik ga weg. Ik had mijn tijd beter kunnen besteden".

Ook de oproep van milieudeskundige G. Roelofs van het aardappelmeelconcern 'om Avebe een kans te geven wij staan ook met de rug tegen de muur' valt verkeert. Mevrouw J. Oosterhof, "Dat is chantage", terwijl Kuiper vindt dat, "U de mensen beledigt met vaagheid en een dramatisch verhaal over werkgelegenheid".

Ook vanuit de recreatie wordt er kritiek geleverd. Eigenaar E. Lammers De Barkhoorn die deze camping vorig jaar voor een miljoen gulden kocht van de gemeente verklaart dat, "de schade niet te overzien als het stinkt. Dan komen er geen toeristen". Hij krijgt steun van voorzitter R. Withaar van de campingraad.

Voorzitter A. van Bolhuis die de hoorzitting namens Gedeputeerde Staten leidt krijgt van A. Drenthe een petitie met 160 handtekeningen. In de petitie wordt een 'waardedaling van bezittingen' gevreesd, terwijl de 'financiele schade en hinder van ernstige aard zal zijn'. Volgens Drenthe is een comité in oprichting dat verdere acties moet coördineren tegen de zuiveringsinstallatie.

's Middags verwijt wethouder Landlust een Avebe-medewerker van een 'te optimistische kijk', als wordt gezegd 'dat we beter aan de gang kunnen gaan zodat een stuk van de vervuiling kan worden opgelost'. "Ik geloof u niet", zegt Landlust. Collega Gröniger, "Het zou een ramp zijn als we nu onze medewerking geven, daarmee de toeristische ontwikkeling stopzetten en over twee jaar blijkt dat Avebe stuk gaat".

Op zijn vraag wat de financiële gevolgen van de investering in de installatie voor Avebe zijn komt geen duidelijk antwoord. Gröniger, "Het lijkt me angstig als je niet weet of iets drie miljoen gulden kost of twee miljoen. U zegt niets definitiefs".

En op de belangrijke vraag wat er gebeurt met de 600 werknemers van Avebe-Ter Apelkanaal als het project sterk (planologisch) vertraagd zou worden antwoordt voorlichter W. Drentg: "Bezwaren zijn niet welkom Avebe vindt dat alle vier huidige fabrieken open moeten blijven. Maar die vraag kan pas beantwoord worden als onderzoek daarna klaar is".

 


© sellingerbeetse.nl - disclaimer - sitemap
TWEET